مقاله

راه اندازی کافی شاپ در 4 گام

صفر تا صد راه اندازی کافی شاپ


در طی چند سال گذشته به قدری میل به نوشیدن و خوردن غذاهای فرنگی در یک کافه افزایش یافته که بسیاری را به فکر راه اندازی کافی ‌شاپ انداخته است. این افراد وقتی وارد کافی شاپ می‌شوند با خود حساب می‌کنند که کافی شاپ‌ها در طول روز چند مشتری دارند و چقدر درآمد دارند و فکر می‌کنند که راه اندازی کافی شاپ یک کار ساده و پردرآمد است که خیلی سریع آنها را ثروتمند می‌کند.
بله! بسیاری هستند که در کار راه اندازی کافی شاپ موفق بوده‌اند و از این طریق سرمایه‌دار شدند اما این کار آنقدرها که فکر می‌کنید ساده و پر منفعت نیست و باید برای موفقیت در این کار راه و چاه را دانست تا کسب و کاری سودآور داشت. اگر شما هم قصد راه اندازی کافی شاپ را دارید و فکر می‌کنید این شغل مناسب استعداد و توانایی‌های شماست تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با صفر تا صد مراحل راه اندازی کافی شاپ آشنا شوید.

گام اول: چه کسانی توانایی راه اندازی کافی شاپ را دارند؟

پیش‌تر به دلیل نبود فضای رقابتی در بازار قهوه و کافه (سال 1393 به قبل) بسیاری بدون آگاهی و گذاراندن دور‌های مدیریت کافه، باریستایی، بارتندری و… اقدام به راه اندازی کافی شاپ می‌کردند و علیرغم شناخت بازار موفقیت‌هایی نیز کسب می‌کردند. با افزایش تعداد کافه‌ها و رقابتی‌تر شدن فضای کاری، دیگر نمی‌توان به دلیل علاقه داشتن به قهوه و یا داشتن مهارت در درست کردن نوشیدنی‌های گرم یا داشتن ملکی مناسب کافه اقدام به راه اندازی کافی شاپ کرد. گرچه این موارد برای تاسیس کافی‌شاپ لازم است اما موارد دیگری هم باید در نظر گرفته شود.
اولین چیزی که قبل از راه اندازی کافی‌شاپ باید به آن فکر کرد این است که آیا شما حاضرید کار خدماتی انجام دهید؟
اگر قرار باشد راحت و بدون تکلف با هم صحبت کنیم باید بپذیرید که کافی شاپ‌ها زیر شاخه فعالیت‌های خدماتی هستند. در واقع، شما در یک کافی شاپ خدماتی نظیر، سرو نوشیدنی، پذیرایی از مشتری، نظافت محیط و احترام و آرامش را ارائه می‌دهید و تمام تلاش خود را می‌کنید که مشتری‌تان رضایتمند از کافه شما خارج شود و درعین حال، تمایل داشته باشد که باز هم از شما خدمات دریافت کند.
پس باید از همان ابتدای کار با خود کنار بیایید که این نوع فعالیت و خدمت‌رسانی را دوست دارید یا خیر. اگر می‌بینید که حوصله برقرار کردن ارتباط با مشتری و ارائه این نوع خدمات را ندارید هرگز به سمت کافه داری نروید.

گام دوم: انتخاب نوع کافی شاپ

به‌طور کلی کافه‌ها به چند نوع تقسیم می‌شوند:

کافه سیار Mobile cafe

این مدل از کافه‌ها را با نام کافه سیار می‌شناسند. کافه‌هایی که معمولاً داخل یک شهر جابه جا می‌شوند و از علاقه‌مندان خود در مناطق مختلف شهر یذیرایی می‌کنند. معمولاً به دلیل مشکلات و سختی‌های بسیاری که کافه‌های سیار دارند، افراد زیادی به سمت راه اندازی این نوع کافه‌ها نمی‌روند.
مزایای داشتن کافه سیار:
• هر جایی که صاحب کافه سیار احساس کند که مشتری‌های زیادی دارد، می‌تواند آنجا توقف کند و خدمات خود را ارائه دهد.
معایب کافه سیار:
• آب شهری که بتوان آن رابه دستگاه صنعتی وصل کرد، معمولاً وجود ندارد و اکثر این کافه‌ها از اسپرسوسازهای نیمه صنعتی استفاده می‌کنند.
• مشکلات استفاده از برق نیز فعالیت این نوع کافه‌ها را سخت می‌کند و نمی‌توانند به راحتی به مشتریان خود خدمت رسانی کنند.
• مانع دیگر نهادهایی مانند شهرداری است که معمولاً فعالیت این کافه‌ها را مختل می‌کند.

باریستا در حال درست کردن قهوه

کافه‌های بیرون‌بر Take away cafe

قطعا نام کافه‌های بیرون بر به گوشتان خورده است؛ معمولاً در یک فضای بسیار کوچک، نوشیدنی‌های متنوعی سرو می‌شود که اکثرا بر پایه قهوه هستند.
شاید بتوان آن را Busy café نیز نامید چراکه غالباً کسانی که وقت ندارند در یک جا بنشینند و نوشیدنی خود را بنوشند از این دسته کافه‌ها استفاده می‌کنند.
از آنجایی که این مدل کافه‌ها بر پایه نوشیدنی بنا شده است، حتما صاحبان آنها باید فرایند سرو را جوری ترتیب دهند که بیشتر از دو یا سه لاین قهوه در کافه خود داشته باشند.
مزایای داشتن کافه بیرون‌بر:
• به جهت متراژ کوچک هزینه نگهداری بسیار کم و پایین است.
• لازم نیست هزینه بالایی صرف دکور داخلی کافی‌شاپ ‌شود.
معایب کافه بیرون‌بر:
• به جهت ارائه انواع قهوه نیاز به چند آسیاب قهوه است که طبعاً هزینه خرید و نگهداری آنها بالاست و بهتراست از دستگاه‌های تال کاپ استفاده شود که معمولا قیمت بالاتری دارند.
• حتما مکان کافه باید در جای پرازدحامی باشد.
• معمولا اجاره این نوع مغازه‌ها بسیار بالاست.
• متراژ کمی دارند که امکان طراحی دکوراسیون را از کافه‌دار می‌گیرد.

کافی شاپ Seat café

این مدل از کافه‌ها طرفداران بیشتری را به خود اختصاص می‌دهد. کافه‌هایی که غالباً متراژی بیشتر از 35 متر دارند و صاحبان آنها با سلیقه خود شروع به طراحی دکوراسیون کافی شاپ می‌کنند.
در این نوع کافه‌ها باید بیشتر به نکاتی مانند: نظافت محل، آرامش محیط و زیبایی فضای کافی شاپ توجه کرد. یک جمله معروف در ارتباط با این کافه‌ها وجود دارد که می‌گوید: هنگام ورود به کافه، مشتری باید احساس کند از شهر خارج شده و خود را کاملاً در قالب کافه شما تصور کند، یعنی دقیقاً از لحاظ ذهنی در بستر تم کافه قرار گیرد.

مزایای داشتن این نوع از کافه‌ها:
• وجود گزینه‌های متنوع غذایی در کنار انواع مختلف نوشیدنی
• فضای مناسب برای طراحی دکوراسیون
• به کار گرفتن نیروهای خدماتی و اشتغال زایی

از معایب آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• هزینه بالای طراحی و نگهداری کافه
• پرداخت حقوق پرسنل
• هزینه‌های آب، برق و گاز
حال که انواع مختلف کافه‌ها را شناختیم به سراغ ادامه مراحل راه اندازی کافی شاپ می‌رویم.

 کافه سیار از انواع کافی شاپ

گام سوم: راه اندازی کافی شاپ

راه اندازی کافی شاپ معمولاً از سه شکل خارج نیست و تمامی کسانی‌که به این صنف پر طرفدار روی می‌آورند، راه اندازی کافه خود را در یکی از سه دسته زیر قرار می‌دهند:

  1. مدل فرانچایز
  2. خرید یک کافه واگذاری شده
  3. راه اندازی از صفر

 

  1. مدل فرانچایز:
    مدل راه اندازی فرانچایز، اینگونه است که برخی از برندهای معروف اجازه فعالیت تحت برند خود را به سایر افراد می‌دهند و بسیاری از افراد هم به جهت شناخته بودن آن برند، حاضر به پرداخت هزینه‌های اعلامی از طرف آن برند مشهور می‌شوند.
    هزینه‌ها غالبا اینگونه است که ابتدا وجهی برای خرید تابلو و پس از آن هزینه‌های ماهانه و سالانه‌ جداگانه پرداخت می‌شود. به‌غیر از مباحث مالی، قوانین آن نام تجاری نیز باید رعایت شود.
  2. خرید یک کافه واگذاری شده:
    در بسیاری از موارد پیش می‌آید که یک کافه با تمام تجهیزات در حال واگذاری است و برخی از دوستداران کافه به سمت داشتن یک کافه حاضر و آماده می‌روند.
    نکته بسیار مهمی که در این باب وجود آن است که شاید داشتن یک کافه با دکور و دیزاین و همچنین تجهیزات آماده بسیار جذاب باشد، اما باید به مواردی توجه داشت، به طور مثال، دلیل واگذاری کافه چیست؟ دخل روزانه، هفتگی و ماهانه آن کافه به طور میانگین چقدر است؟ قرارداد با صاحب ملک به چه ترتیبی است؟ آیا کافه مشکلات ملکی یا جوازی دارد؟ ارزش واقعی تجهیزات کافه چقدر است؟ این کافه در نظر مشتریان خود چه جایگاهی دارد؟ و… . پاسخ به این سوالات می‌تواند در انتخاب چنین کافه‌ای ما را یاری کند.
  3. راه اندازی از صفر:
    روش آخر راه اندازی از صفر است. در این حالت صاحب کافه، از ابتدا به دنبال یک ملک می‌گردد و به تجهیز و طراحی و گرفتن انواع مجوزها اقدام می‌کند. در این حالت همه چیز باید از ابتدا انجام شود و بسیار نیازمند زمان و حوصله است.
    این مدل از راه اندازی کافی شاپ معمولاً هزینه‌های بسیاری دارد از طرفی، مالک کافه می‌تواند با سبک و سیاق خود کار را شروع کند و کاملاً منطبق با سلیقه خود به طراحی بیزینس پلن کافی شاپ و دکوراسیون کافه خود بپردازد.

گام چهارم: بیزینس پلن کافی شاپ

انتخاب بیزینس پلن دقیقا همان نقشه راه است که نشان می‌دهد چقدر در مسیر درست قرار دارید و چقدر از مسیر درست منحرف شده‌اید.
در واقع، پس از خرید یا اجاره یک مغازه، برحسب مکان، امکانات و تجهیزات و خدماتی که می‌خواهید ارائه کنید بیزینس پلن خود را تعریف می‌کنید.

موارد بیزینس پلن کافی شاپ به شرح زیر است:

  1. خلاصه طرح
    کاری که می‌خواهید انجام دهید، پتانسیل‌های کافه خود، مزایا و معایب مکان کافه، سرمایه اولیه، قیمت تجهیزات کافی شاپ، نگاه کلی به رقبا و… باید در این مرحله بررسی شود.
  2. توضیحاتی مربوط به کافی شاپ خود
    در اینجا باید مشخص کنیم که قصد فروش چه محصولاتی داریم و چه گزینه‌هایی را می‌توانیم ارائه دهیم. این مرحله در مراحل بعدی بیزینس پلن بسیار اهمیت دارد.
  3. ساختار مالکیت
    بسیاری از افراد به دلیل نداشتن تعامل با شرکا یا مالک و مستاجر در این شغل شکست می‌خورند. پس این مهم است که بتوانید با همکاران، شرکا یا مالک ملکتان ارتباط دوستانه داشته باشید تا در نیمه راه دچار ورشکستگی نشوید. فراموش نکنید که جنگ اول به از صلح آخر است.
  4. تجزیه و تحلیل رقبا
    در این مرحله، می‌توانید رقبای خود را آنالیز کنید. رقبای شما چه کسانی هستند؟ چه می‌کنند؟ چه چیز ارائه می‌دهند؟ چه برندی دارند؟ چقدر معروف هستند؟ چه تعداد مشتری دارند؟ چه خدماتی را خوب، عالی یا ضعیف ارائه می‌کنند؟ نظر مشتریانشان درمورد آنها چگونه است؟ به‌طور حدودی چقدر برای کافه خود هزینه کردند؟ چه تجهیزاتی دارند؟ چه دیزاینی دارند؟ چه قیمتی برای محصولات خود در نظر گرفته‌اند؟ خود شما به عنوان مشتری در کافه آنها چه احساسی دارید؟ و…
    پاسخ صادقانه و شفاف به تمام موارد ذکر شده می‌تواند شما را به شناخت خوبی از رقبا برساند. پس از آنکه به یک شناخت نسبتاً قابل قبول از رقبای خود رسیدید باید یافته‌های خود را با مرحله ۲ بیزینس پلن خود مورد مقایسه قرار دهید .
  5. طرح فروش و برنامه بازاریابی
    طرح فروش به ما می‌گوید چه محصولی را چگونه ایجاد کنیم، چطور بفروشیم و با چه قیمت و چه کیفیتی ارائه کنیم. اما برنامه بازاریابی بیان می‌کند چگونه مشتری را ایجاد کنیم. چه تبلیغاتی در چه فضایی انجام دهیم. چه سطح ارتباطی با مشتریان داشته باشیم. چگونه مشتریان وفادار ایجاد کنیم؟ تمام این موارد طرح فروش و بازاریابی ما را شکل می‌دهد.
    متاسفانه بسیاری از کافه‌داران صرفاً فروشنده هستند و هیچگاه ارتباط صحیح با مشتریان خود ایجاد نمی‌کنند به طور مثال، باشگاه مشتریان از مواردی است که بسیاری از آن غافل اند.
  6. برنامه عملیاتی
    در اینجا باید یک برنامه راهبردی تعریف کنید. در این برنامه باید منطبق با خواست مشتریان خود و آنچه که می‌توانید ارائه کنید یک برنامه مدون و قابل اجرا بنویسید و خود را ملزم کنید که به آن پایند باشید. وقتی یک طرح مناسب از فروش داشته‌باشید می‌توانید گام‌های عملیاتی بهتری بردارید.
  7. برنامه ریزی مالی
    در این گام تمامی مواردی که در برنامه عملیاتی آورده اید، باید مورد بررسی مالی قرار دهید. از هزینه اجاره ملک، دکور و خرید تجهیزات لازم برای کافی شاپ گرفته تا حقوق پرسنل و خرید مواد اولیه و… را باید در برنامه پولی و مالی خود بگنجانید. در کنار تمامی این موارد باید هزینه‌ای جداگانه تحت عنوان، هزینه های غیر قابل پیش‌بینی در نظر بگیرید که توجه به این هزینه‌ها بسیار اهمیت دارد.
    دقت کنید که هیچگاه نباید تمام سرمایه خود را در هنگام شروع کار خرج کنید. همیشه به یاد داشته باشید، هزینه‌های دیگری ممکن است برایتان ایجاد شود که به آن فکر نکرده‌اید.
مشکلات راه اندازی کافی شاپ

دلایل شکست در راه اندازی کافی شاپ

  1. نداشتن مجوز کار:
    گرفتن مجوز کافی شاپ برای راه اندازی کافه یکی از اصول ابتدایی و اساسی کار است. یکی از مشکلات راه اندازی کافی شاپ گرفتن مجوز است پس گرفتن جواز کار را پشت گوش نیندازید. داشتن جواز کافی شاپ این امکان را به شما می‌دهد که گام‌های بعدی را آسان‌تر بردارید.
  2. مکان نامناسب:
    مکان مناسبی برای راه اندازی کافی شاپ در نظر بگیرید. بسیاری از سیاست‌های کاری با توجه به مکان و موقعیت تعریف می‌گردد و براساس سیاست‌های کاری شماست که فروش ایجاد می‌شود.
  3. نداشتن هویت کاری و مزیت رقابتی:
    برای کسب و کار و کافی شاپتان هویتی تعریف کنید و در قالب شعار به مشتریان خود القا کنید تا هر وقت آن شعار را دیدند یا شنیدند به یاد شما بیفتند. می‌توانید یک یا چند آیتم را به‌عنوان نقطه قوت خود در نظر بگیرید و برای رقابت با سایرین روی آن مانور دهید. نقطه قوتی که مشتریانتان، شما را با آن بشناسند.
  4. نداشتن تجهیزات مناسب:
    برای راه اندازی یک کافه، لازم است تجهیزات لازم برای کافی شاپ را تهیه کنید تا بتوانید بهترین خدمات را به مشتریان خود ارائه دهید. خرید ظروف کافی شاپ اهمیت زیادی دارد زیرا برای مشتریان کافی شاپ مهم است که در چه ظروفی نوشیدنی یا دسر خود را میل می‌کنند.
  5. حضور رقبا:
    همواره حضور رقبا را درنظر داشته باشید. هیچگاه آنها را بزرگ‌تر یا کوچک‌تر از آن‌چیزی که هستند، نپندارید.
  6. نداشتن طراحی مناسب:
    طراحی دکوراسیون کافی شاپ نکته مهمی است که نباید آن را نادیده بگیرید. فضای کافه شما باید به شکلی باشد که چنان آرامشی به مشتری شما دهد که او را برای خرید مجدد به کافه شما بکشاند.
  7. عدم توجه به امور مالی:
    جریان مالی یک کافه اهمیت زیادی دارد که هیچ‌گاه نباید آن را دست کم گرفت. چقدر دخل روزانه دارید؟ در روز چقدر هزینه غیرمتعارف دارید؟ چقدر بابت هزینه روزانه پرسنل پرداخت می‌کنید؟ چقدر برای خرید مواد اولیه هزینه می‌کنید؟ چقدر دور ریز مواد اولیه دارید؟ چقدر هزینه آب و برق و گاز روزانه می‌پردازید؟ چقدر هزینه‌های غیر قابل پیشبینی روزانه/ ماهانه/سالانه دارید؟چقدر خرید روزانه دارید؟ و…
    جواب دادن به این سوالات دخل و خرجتان را به شما نشان می‌دهد و کمک می‌کند برنامه‌ریزی مالی دقیق‌تری داشته باشید.
  8. منوی نامناسب:
    طراحی منوی کافی شاپ از نکات مهمی است که باید مورد توجه باشد. قاعدتاً هرچه آیتم‌های منوی شما بیشتر باشد منوی بهتری نخواهید داشت! شما باید بتوانید با کمترین مواد اولیه بیشترین آیتم‌ها را تهیه کنید و یک منوی جذاب به مشتریان خود ارائه دهید.
  9. پرسنل بد
    فراموش نکنید پرسنل بد و بی‌اخلاق می‌تواند همه چیز را نابود کند. مدیر داخلی، سالن کارها، آشپزها، باریستاها، صندوقدار و… که در هر شیفت کاری مشغول انجام وظیفه هستند، همه باید اصول کار تیمی را بدانند و برای یک هدف واحد که جذب مشتری و فروش بیشتر است تلاش کنند. رفتار نامناسب با مشتری تمام تلاش شما را برای تهیه یک نوشیدنی یا دسر خوشمزه هدر می‌دهد.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به گام‌های اصلی برای داشتن یک کافه بپردازیم و نکاتی را که برای راه اندازی کافی شاپ لازم است را برایتان شرح دهیم. مسلماً کافه‌داری کاری ساده و بی‌دردسر نیست و تا وقتی اصول درست آن رعایت نشود برای شما سودآور نخواهد بود.
نداشتن مجوز، پیدا نکردن مکان مناسب برای کافه، نداشتن هزینه راه اندازی کافی شاپ، و… از مشکلات راه اندازی کافی شاپ هستند که ما در آینده به طور مفصل به آن خواهیم پرداخت تا بتوانیم شما را بیشتر با کافه داری و راه اندازی کافی شاپ آشنا کنیم.
اگر به دنبال راه اندازی کافه خودتان هستید می‌توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ما درباره تهیه تجهیزات لازم برای کافی شاپ با شماره تماس 09382333490 بهره‌مند شوید.

دیدگاهی در مورد “راه اندازی کافی شاپ در 4 گام

  1. علیرضا گفت:

    عالی بود دمتون گرم همه چیز توضیح داده بودید.

    1. مسعود رایجی گفت:

      مدل فرانچایز خیلی توی ایران جواب نمیده،همه فکر میکنن چون یک برندی داره تابلوشو میفروشه یعنی داره خودشو نابود میکنه،من اصلا این مدل برای راه اندازی پیشنهاد نمیکنم.

      1. آتنا ریاضی گفت:

        نه الزاما اینطوری هم نیست،خیلی ها الان دارن زیر برند های معروفی مثل ویونا کار میکنن و فوق العاده هم موفق هستند

  2. ریما چیتی گفت:

    مقاله خوبی بود،سپاس

  3. خانه کاکائو گفت:

    خلاصه،مفید و کاربردی. ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *